Dit verhaal verscheen eerder in ons personeelsmagazine Wat is er Loos.

Jan Quartel (54), is chauffeur Netwerktransport in Maasdam en heeft wel een heel bijzondere ochtendroutine. Of beter gezegd: nachtroutine. Voordat hij begint met werken zwemt hij tussen 00:00 en 01:00 uur een kilometer in de Binnendijkse Maas. Om vervolgens rond 02:00 uur fris en fruitig aan zijn rit te beginnen. Daar willen we natuurlijk meer over weten! 

Al 20 jaar 

Middenin de nacht het kanaal induiken. Voor veel mensen klinkt dat bijzonder in de oren. Voor Jan zelf is het zo’n ingebakken gewoonte, dat hij het helemaal niet meer zo bijzonder vindt. Jan: “Ik doe dit al zo’n 20 jaar. Ik werkte destijds bij de overheid en was altijd vroeg wakker. Dan ging ik lopen of fietsen. Totdat ik op een ochtend dacht ‘laat ik eens gaan zwemmen’. Dat beviel goed en toen ik later bij Simon Loos in de nacht ging werken, ben ik er gewoon mee doorgegaan. Slapen doe ik van tevoren; aan een uurtje of vier, vijf heb ik voldoende.” 

Door weer en wind

Of het nu regent, waait of vriest, niks houdt Jan tegen om zijn nachtelijke zwemtochtje te maken. Althans, bijna niks: “Boven windkracht 8 ga ik niet, daar krijg ik geen toestemming voor van mijn vrouw, haha. Maar ik vind dat zelf ook niet veilig. Als je ’s nachts drie keer de golven tegenkomt, dan kan het zomaar met je gedaan zijn. Kou is geen probleem; ik heb een hele goede wetsuit, dat gaat prima. Als ik een keer niet zwem mis ik het ook meteen. Ik krijg er zoveel energie van. Laatst moest ik een keer overslaan vanwege de storm en dan ben ik de hele dag zo duf als een konijn.’ 

Feestende jongeren en 112

Andere zwemmers komt Jan nooit tegen ‘s nachts. Wel vissers en jongeren. “Een tijdje terug was er een groepje een feestje aan het vieren omdat ze geslaagd waren. Ze waren in eerste instantie verbaasd toen ze me uit het water zagen komen en vroegen of het wel goed met me ging. Toen ze doorkregen dat ik dit vaker deed, nodigden ze me uit om ook even bij het kampvuur te komen zitten. Ik antwoordde dat dat niet ging, omdat ik aan het werk moest. Daar stonden ze wel even vreemd van te kijken. Een andere keer had een jongen 112 gebeld, omdat hij bezorgd was dat ik zo lang wegbleef. De brandweer was al onderweg. Goed bedoeld natuurlijk, maar hij heeft het zelf weer af mogen melden.” 

Hekel aan stilzitten

Gemiddeld zwemt Jan zo’n 11 kilometer per week, want op zaterdag en zondag pakt hij nog een paar extra kilometers mee. “Dan blijf ik wel wat langer liggen hoor, rond 8 uur ga ik dan meestal”, vertelt Jan. Ook op vakantie zoeken ze vaak een huisje langs het water uit, zodat hij ook daar kan zwemmen. Een echte watergek dus, maar ook op de fiets maakt Jan behoorlijk wat kilometers: “Ik fiets ’s ochtends naar het water om te zwemmen, dan terug naar huis om te douchen en vervolgens fiets ik weer diezelfde kant op naar FrieslandCampina om te gaan werken. En als ik vroeg thuis ben en het is lekker weer, dan pak ik de racefiets en fiets nog een kilometertje op 50. Ik houd niet van stilzitten.” 

Nog lang niet zat

Op de vraag hoe lang Jan nog denkt door te gaan met zijn zwemroutine, antwoordt hij dat dat moeilijk voorspelbaar is. “Maar ik heb net een nieuw wetsuit besteld, dus ik ben voorlopig nog niet van plan om te stoppen. Ik heb er de hele dag profijt van en raad het dan ook iedereen aan!

Je droombaan net gemist?

Of wil je updates ontvangen met nieuwe en relevante vacatures? Stel een job alert in!