Dit verhaal verscheen eerder in ons personeelsmagazine Wat is er Loos.

“In Kenia ging ik samen met toeristen op safari, op zoek naar de big five. Ik mis het nog steeds weleens”, vertelt Nathan Karani (59). Nu gaat de goedlachse chauffeur al ruim 12,5 jaar vanuit zijn standplaats Zwolle op ‘safari’ langs supermarktfilialen. Da’s wel even andere koek! Toch blijft Kenia lonken. Daarom startte Nathan naast zijn baan als chauffeur onlangs een reisbureau voor safarireizen binnen Kenia.
'Best pittig'

De liefde bracht Nathan ruim twintig jaar geleden naar Nederland. “Het was een heel grote drempel om naar Nederland te komen”, vertelt hij. Kenia en Nederland is immers een wereld van verschil. De temperatuur, de cultuur, de natuur: werkelijk alles is anders. “Ik heb ruim vijftig jaar geleden mijn rijbewijs gehaald. In Kenia had ik alle rijbewijzen, maar toen ik in Nederland kwam moest ik alles overdoen, dat was best pittig.”

Diepvriesritten

Rijden op de Nederlandse wegen was even schakelen, want in Kenia rijd je aan de linkerkant van de weg. “Ik was weleens bang dat ik ging spookrijden, maar dat is gelukkig nooit gebeurd.” Vandaag de dag rijdt Nathan moeiteloos diepvriesritten voor Albert Heijn. “Ik werk nu bijna 22 jaar in Nederland en moet toegeven dat ik zelfs niet meer in Kenia kan autorijden”, vertelt hij. “Ik ben heel positief ingesteld en ik ga elke dag met plezier op pad. Ik rijd door kleine dorpjes en grote steden, die afwisseling maakt voor mij het vak prachtig, het geeft mij een gevoel van vrijheid.”  

Superheld

Nathan is één van de zeven superhelden van de Simon Loos-docuserie op YouTube. Als superheld is zijn aanstekelijke positiviteit overduidelijk zijn superkracht. Zijn werk deed hij altijd al met veel plezier, ook in Kenia. “Daar heb ik eerst tien jaar op de transportafdeling bij defensie gewerkt, dat was vanwege de dienstplicht. Maar daarna wilde ik iets anders doen. Ik besloot om het toerisme in te gaan en met mensen op safari te gaan.”

Liefde op de savanne

Een gouden zet, zo blijkt al snel. “Ik heb daar mijn Nederlandse vrouw ontmoet, zij werkte ook in het toerisme in Kenia. We gingen met mensen op safari, op zoek naar de big five en dat is zo bijzonder!” De roep van de savanne is ook na ruim 20 jaar wonend op Nederlandse bodem niet minder geworden. Daarom startte Nathan in 2019 Sansa Travel, een reisbureau gespecialiseerd in safarireizen door Kenia.

Fietsend langs de zebra's

Om zich te onderscheiden, heeft Nathan een wel heel bijzondere activiteit – van Nederlandse invloed - op het programma staan. “Bij ons kun je ook op de fiets een safari doen”, vertelt Nathan lachend. En nee, daarmee ben je geen loslopend prooidier. “Dat kan alleen bij parken waar geen roofdieren rondlopen. Terwijl je fietst geniet je van de natuur en rijd je langs zebra’s en giraffen.”

Masai mara

Maar wil je de crème de la crème onder de safari’s beleven? Dan moet je volgens onze expert naar het natuurreservaat Masai Mara, in het zuidwesten van Kenia. In deze tijd van het jaar vindt in dit 1510 km2 grote natuurgebied de seizoenstrek van gnoes en zebra’s plaats. “Als je in Kenia bent en niet naar de Masai Mara gaat, dan ben je niet op vakantie geweest! Je ziet dat de big five en de Masai-stam woont daar”, vertelt Nathan enthousiast. “Het is de afgelopen twee jaar niet goed gelukt om naar Kenia toe te gaan, maar ik ben van plan om volgend jaar weer te gaan, want het blijft bijzonder!”

Je droombaan net gemist?

Of wil je updates ontvangen met nieuwe en relevante vacatures? Stel een job alert in!