Dit verhaal verscheen eerder in ons personeelsmagazine Wat is er Loos.

Soms staat dat wat je zoekt vlak voor je neus. Alex Oudsen (27) deed een universitaire opleiding en werd klaargestoomd voor een baan op kantoor. Maar gaandeweg kwam hij erachter dat die toekomst hem geen geluk bracht. Door zijn bijbaan als privéchauffeur ontdekte Alex wat wel bij hem paste. Hij klopte aan bij Simon Loos om de diverse kanten van het chauffeursvak te ontdekken. “Dit had ik veel eerder moeten doen. Ik kan goed met mijn hoofd werken, maar gewoon lekker bezig zijn vind ik het leukste om te doen.”
‘Niks aan’

Alex studeerde Electrical Engineering aan de Technische Universiteit in Delft. Een opleiding die hem goed afging, maar waar het plezier ver te zoeken was. “Toen ik ging solliciteren, zeiden werkgevers iedere keer: ‘we geloven niet dat je dit echt wilt’.” Keer op keer kreeg hij dezelfde deksel op z’n neus en dat gaf stof tot nadenken. “Ik kwam tot de conclusie dat ze eigenlijk wel gelijk hadden. Elektronica ontwerpen ging mij aardig af, maar ik vond er niks aan.”

Plezier

“Ik ging vaak met tegenzin naar mijn studie, maar had wel plezier in mijn bijbaan.” In zijn studietijd was Alex privéchauffeur. Hij reed klanten van werk naar huis, zodat ze in de spits extra werktijd hadden of hij bracht mensen veilig thuis na een avondje uitgaan. “Het laatste halfjaar van mijn studie werkte ik meer dan dat ik studeerde”, vertelt hij over die tijd. “Mijn werk als privéchauffeur viel weg toen ik besloot om te stoppen met studeren. Het rijden wilde ik wel behouden, dus ik ben gaan rondzoeken en dacht aan een baan als vrachtwagenchauffeur.”

Les met Loos

Via een STL-instapavond komt Alex bij Simon Loos terecht. Hij start drie jaar geleden aan het opleidingstraject Les met Loos, terwijl hij bij de bezorgservice van Albert Heijn aan de slag gaat. In een weekcursus haalt hij zijn C-rijbewijs, om daarna een halfjaar lang kilometers te maken op de bakwagen. Vervolgens gaat hij voor zijn CE, die hij ook na een weekcursus kan bijschrijven. De carrièreswitch verandert zijn leven compleet. “Ik ging met plezier naar mijn werk, dat had ik tijdens mijn studie nooit gehad. Zo van ‘We mogen weer!’. Het mooiste vind ik dat mijn werk gewaardeerd wordt, vanuit de organisatie en de klant. Ik ben dankbaar dat Simon Loos er vertrouwen in had dat ik het opleidingstraject goed zou doorlopen.”

Flexibel

Alex werkt vanuit standplaats Delfgauw in de winkeldistributie voor onder meer Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus en Spar. “In principe werk ik vijf dagen en heb ik op zondag mijn vaste vrije dag. De planning kan op basis van de drukte mijn andere vrije dag zelf indelen. Ze laten vaak merken dat ze daar erg blij mee zijn.”

Piece of cake

Dat Alex makkelijk kan leren, weten ook zijn planners. “Eens in de zoveel tijd belt de planning op met de vraag of ik iets nieuws wil leren, zo word ik steeds breder inzetbaar. De ene keer werk ik dan tijdelijk voor een andere klant, de andere keer krijg ik instructie over hoe te werken met een ander type vracht, bijvoorbeeld diepvries of brood, of hoe te werken met ander materieel. Zo leerde ik ook om te rijden met dubbeldekkertrailers en deed ik een cursus LNG tanken.” Zelfs zijn opleiding elektrotechniek komt van pas in zijn loopbaan als chauffeur. “Toen de eActros kwam, hadden we daar een cursus voor. Dat was natuurlijk een piece of cake”, lacht hij.

Geen spijt

“Ik heb absoluut geen spijt gehad van mijn carrièreswitch”, zegt hij enthousiast. “Ik heb spijt dat ik niet eerder gestopt ben met mijn opleiding, dit had ik veel eerder moeten doen.” Door een nieuwe weg in te slaan, ging er voor Alex een nieuwe wereld open. En daarin zijn nog genoeg wegen te bewandelen, vertelt de ambitieuze chauffeur. “Ik ben niet zo’n lange termijnplanner, maar ik wil nog graag mijn LZV-certificaat halen. Het duurt nog wel even voordat het mag, want daar moet je vijf jaar CE-ervaring voor hebben en ik heb er nu twee.”

Je droombaan net gemist?

Of wil je updates ontvangen met nieuwe en relevante vacatures? Stel een job alert in!